Raad akkoord met opknappen en vernieuwen museum

Gemeentemuseum gezien vanaf de Markt
Ontwerp Maurice Mentjens

De gemeenteraad van Weert is op 25 oktober 2017 akkoord gegaan met het opknappen van het Gemeentemuseum Jacob van Horne.
Het gebouw, een rijksmonument, is al 30 jaar niet meer gemoderniseerd.
Het toekomstbestendig maken van het gebouw kost € 2.048.000,-. Daarnaast is een nieuwe inrichting van het gebouw als hedendaags museum nodig. De kosten daarvan bedragen
€ 2.063.900,-. De provincie Limburg stelt € 1,1 miljoen beschikbaar voor opwaardering van het museum.

Wethouder blij

Wethouder van Cultuur Geert Gabriëls: “Ik ben heel blij dat de raad akkoord is gegaan. Het gebouw wordt behouden, duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. Dat was hard nodig. Daarnaast wordt de publieksruimte van het museum uitgebreid en komt er een dynamische programmering in een moderne presentatie. Zo kunnen Weertenaren hun geschiedenis beleven en kan het museum ook meer bezoekers gaan trekken.
Maar eerst gaan we nu een nieuwe organisatie voor het museum opzetten. Daarna bekijken we wat de voor- en nadelen zijn van verzelfstandiging van het museum.”

Niet meer van deze tijd

Het gebouw heeft verschillende niveaus op de begane grond en op zolder, daarnaast zijn ook de tussenverdieping en de zolder nu niet toegankelijk voor mindervaliden. Voor een openbaar gebouw is dat niet meer van deze tijd.

Nieuwe ingang en opvallende gevel

Grote kracht van het plan van ontwerper Maurice Mentjens is dat de achterbouw wordt ingezet voor facilitaire zaken als lift, toiletten en kantoren. Daardoor blijven de meest monumentale aspecten van het gebouw in tact en kunnen eerdere ingrepen in ere worden hersteld. In die achterbouw komt, aan de kant van de Meikoel, ook de nieuwe ingang van het museum. Door de materiaalkeuze voor de achtergevel wordt een opvallend ‘baken’ gecreëerd, zodat bezoekers naar de entree van het museum worden getrokken.

Heden en verleden

Met de nieuwe achtergevel, de presentatie van de collectie, verschillende wisselende tentoonstellingen en de nieuwe indeling van het museum wordt de verbinding tussen heden en verleden gemaakt. 
Door de zolder in gebruik te nemen wordt de presentatieruimte met 30% vergroot. Hierdoor kan de collectie ruimtelijker worden gepresenteerd, de ruimtes op de begane grond ingezet worden voor wisselende presentaties en een representatieve entree worden gemaakt. Ook kan op de zolderverdieping een educatieve ruimte worden ingericht. Met een nieuwe lift worden alle presentatieruimtes toegankelijk voor mindervaliden.

Subsidie

Met de provincie Limburg is een overeenkomst aangegaan voor het plan voor de versterking van het stadshart van Weert. De provincie heeft hiervoor in totaal € 3.075.000,- beschikbaar gesteld. Daarvan is € 1,1 miljoen voor opwaardering van het museum. 

Bekijk de ontwerpen

Het schetsontwerp van Maurice Mentjens kan worden bekeken via de onderstaande link.


Klik op de afbeelding om verder te gaan

Lees verder

In januari van dit jaar heeft de raad de museumvisie vastgesteld. Deze visie ligt aan de basis van de renovatie en herinrichting en aan het museum ‘nieuwe stijl’. 
Download deze Museumvisie

De videoregistratie van de beraadslagingen tijdens de raadsvergadering van 25 oktober vindt u in
agendapunt 6. ' Kredietaanvraag renovatie en herinrichting museum'  in de webpagina Raadsvergadering 25 oktober 2017.