Museumweekend 5 en 6 april 2014

Mariabeeld in restauratie
Gemeentemuseum Jacob van Horne

Restauratiewerkzaamheden aan Mariabeeld

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is zaterdag en zondag speciale aandacht voor de werkzaamheden in het restauratieatelier. Vrijwilligers van het museum werken dan aan het vrijleggen van een originele en veelkleurige beschildering van een levensgroot eikenhouten beeld van Maria met kind, dat uit ongeveer 1520 dateert. Het beeld onderging rond 1840 een forse restauratie en kreeg toen een fraai uitgevoerde veelkleurige beschildering.
De beschildering raakte in de loop van de tijd beschadigd en werd meerdere keren overgeschilderd. De laatste beschildering in pasteltinten werd op een weinig subtiele manier uitgevoerd door een plaatselijke huisschilder. De vele in stopverf uitgevoerde reparaties spreken boekdelen. Door dit alles was het fijne karakter van het beeld grotendeels verloren gegaan. Onderzoek wees uit, dat onder de diverse latere verflagen nog veel van de oorspronkelijke kleur aanwezig was. Door het vrijleggen van deze beschildering worden de hoogwaardige kwaliteiten van het beeld langzamerhand weer zichtbaar.
U kunt de voortgang van het restauratiewerk bekijken en in gesprek gaan met de vrijwilligers.

Gereduceerd tarief

Tijdens het Museumweekend geldt een gereduceerd entreetarief van € 2,00 per persoon, en de entree is gratis voor houders Museumkaart en Weerterlandpas en leden van de Vrienden van het museum.
Meer informatie vindt u op de pagina Contact Gemeentemuseum Jacob van Horne